vrijdag 15 januari 2021

OLIFANT

 Stel je eens voor dat de wereld één  grote woonkamer is. En dat in het midden van diezelfde woonkamer een gigantische olifant staat, luisterend naar de naam Waarheid. Ja, ik weet het, een wat vreemde naam voor een olifant, maar ik heb hem niet zelf  verzonnen .

Het is echter- op straffe van boete,opsluiting of zelfs verbanning uit de woonkamer-verboden om ook maar één woord over die grijze kolos te zeggen. 

Er wordt over koetjes, virussen, kalfjes en snel-tests gepraat, er wordt gelogen en bedrogen, er wordt verklikt en verboden, er wordt gedreigd en angst gezaaid in die woonkamer dat het een lieve lust is. Maar over Waarheid wordt met geen woord gerept.

Soms is er echter wel eens iemand die het toch waagt om de olifant ter sprake te brengen maar die persoon wordt vakkundig de mond gesnoerd door een goed geoliede media-machine, uitgespuwd en langs de kant geschoven,  met het etiket *complotist* op het voorhoofd gekleefd.

En beetje per beetje wordt de olifant ondergesneeuwd onder een laagje vuile, grijze sneeuw. Hij is er nog wel. maar hij wordt volledig genegeerd. 

Eén probleem echter waar de grote bonzen van de woonkamer blijkbaar geen rekening hebben mee gehouden. De olifant is er nog steeds. En hij is ook niet van plan om weg te gaan. Meer nog, het begint een beetje op zijn kloten te werken dat hij niet wordt gezien.

En op een dag beslist hij dat het genoeg is geweest en komt hij in beweging. De grote bazen weten niet wat ze zien en proberen uit alle macht het beest af te stoppen.

Er worden sneeuwmachines ingezet, men probeert hem de tong uit zijn mond te rukken, men schiet op hem met een plastieken waterpistooltje,  men probeert hem een spuitje te geven. 

Maar Waarheid is niet meer te stoppen. En in zijn kielzog komt ook een deel van de woonkamer plots in beweging, ontwakend uit een soort van trance, alsof Waarheid met zijn slurf een soort van gordijn heeft opzij geschoven  en alles plots helder wordt.

Mensen beginnen op zijn rug te klimmen, klampen zich vast aan zijn poten, grijpen zijn oren of laten zich meeslepen aan zijn slurf. 

Waarheid loopt dwars door de muur en laat de woonkamer verweesd achter. 

Ook in het echte leven is Waarheid reeds in beweging. En ik weet niet wat u. Maar ik kijk in ieder geval al uit naar zijn nieuwe avonturen.

Hij komt ook bij u langs.Laat hem niet aan uw huisje voorbij gaan.

Van uw correspondent ter plaatse

A plus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten