maandag 21 december 2020

1.1 GELUKKIG ZIJN

 Een jongen van negen jaar vraagt aan zijn vader/:"Wat moet ik doen om gelukkig te zijn?" Zijn vader zegt:"Kom, pak je rugzak en de ezel. We gaan vier dagen op reis."

Op dag één zit de zoon met zijn rugzak op de ezel. de vader loopt naast hen met zijn eigen rugzak op zijn rug.De mensen die hen voorbij zien komen zeggen tegen elkaar: "Wat heeft die zoon een gebrek aan respect voor zijn vader. Zo klein is hij niet meer en hij gaat op de ezel zitten, terwijl zijn vader de jongste niet meer is;belachelijk."

Op dag twee zit vader met de rugzak op de ezel en de zoon loopt er rustig naast. Wederom wordt over hen gepraat. "Wat een ontaarde vader. Hij vindt zijn comfort en gerief belangrijker dan dat van zijn zoon. Bovendien is de vader nog niet zo oud en het zoontje is nog maar een klein ventje." 

Op dag drie gaan zowel de vader als zoon met bepakking op de ezel zitten. "Wat een egoïsten en dierenbeulen hoor je nu, hoe kunnen ze dat doen? Dat zouden wij nooit doen."

Op dag vier lopen zowel de vader als zoon met hun bagage naast de ezel En weer praten de mensen over hen."Die twee snappen de essentie van een ezel niet. Wat een stelletje idioten dat ze geen gebruik maken van de ezel."

Bij thuiskomst vraagt de vader aan zijn zoon:"Heb je een antwoord op je vraag gekregen?" De zoon knikt.

Om geluk en tevredenheid te ervaren is het zinvol dat je zelf betekenis geeft aan een situatie, ongeacht wat de ander daar zal van vinden...

Uit DE FONTEIN  by Els Van Steijn

Geen opmerkingen:

Een reactie posten