zaterdag 30 mei 2015

KOETJE BEEUH


De weken vliegen voorbij hier in het prachtige zwoele Zuidwesten van Frankrijk, maar toch lijkt het alsof de tijd trager gaat. Dat komt wellicht omdat we zoveel doen in één dag.
Naast Resto-Loco, dat langzaam maar zeker begint te draaien, is er ook nog het beheer van het landgoed, tuin-en schilderwerken en sinds vorige week is daar ook nog het melken van koeien bijgekomen. 
Niet dat we die zelf begonnen zijn met kweken. Maar een vriend van ons heeft een kaasmakerij. En vorige week moest hij onverwacht naar het ziekenhuis.. Gevolg, de koeien stonden in de wei te loeien, hun uier nog net niet achter zich aan slepend. Een spoedcursus melken drong zich op.
Met het zweet op mijn voorhoofd, en op nog tal van andere onzichtbare plaatsen, begon ik er aan.
Nu moet je weten dat je een koe niet zomaar even op zijn plaats duwt, als ze het niet uit zichzelf doen kan je het wel schudden. Die beesten wegen toch al snel een slordige halve ton.
Ik merkte echter al snel dat een beetje Westvlaams praten wel hielp, gekruid met hier en daar een ferme vloek wanneer één van die Bella’s op mijn voet kwam staan of haar staart in mijn gezicht slingerde. Geloof me vrij, dat komt aan.
Wanneer u nog eens kaas eet, sta er dan even bij stil dat die echt niet zomaar aan de bomen groeit en dat daar noeste arbeid aan vooraf is gegaan..
En als u nog eens frietjes gaat halen mag u dat gerust ook doen. Maandag en dinsdag draaiden we er vijftig kilogram door, vooral het aardappelen schillen is een hele klus. Daarom beslisten we om een schilmachine aan te schaffen. Het kost je algauw een rib. maar de uren die we daarmee uitsparen zullen de machine uit zichzelf terug betalen.
Zoals kaas niet aan de bomen groeit, zo groeien frietjes ook niet in het vriesvak van uw plaatselijke supermarkt.
Binnenkort verzorgen we voor honderd personen mosselen met frietjes, alweer een nieuwe uitdaging. Maar daar houden we wel van. Want zonder uitdagingen is het leven net zo saai en oninteressant als de krant van gisteren.
Van uw correspondent ter plaatse.
A+

1 opmerking: