dinsdag 5 maart 2013

OSTEOPATHIE


Ik vind het  wel eens de moeite om een blogje te besteden aan het beroep ‘osteopathie’. In die zin dat ik nog steeds niet begrijp dat er zo weinig terugbetaling zit op dat beroep. In België een beetje... tien euro per visite, weliswaar beperkt tot vijf maal per jaar, in Frankrijk helemaal niets. 
Het is voor mij en mijn gezin echter een schitterende oplossing op momenten dat we ons niet lekker voelen. En dan bedoel ik fysiek en/of emotioneel.
In België had ik het geluk om Luc Boudry te ontmoeten, reeds vele jaren terug. Hij was altijd mijn reddende engel. Ik kon mezelf snel beter voelen als ik bij hem op consult geweest was. 
Hier in Frankrijk was het even zoeken. Gelukkig lag er bij de schoenmaker een flyer van een dame die in Fumel werkt. Aangezien er zoveel aspecten op de flyer stonden, was ik een klein beetje argwanend. Een duiveltje in mij durfde denken dat zij misschien meer een charlatan was dan een osteopate. Ik had het helemaal fout! 
Ikzelf ging een tijdje terug voor het eerst bij haar op bezoek. Ik kreeg een hele lijst huiswerk mee maar voelde onmiddellijk dat het me deugd deed. Inderdaad ‘huiswerk’, en dat wanneer je eigenlijk denkt dat je al meer dan genoeg geleerd hebt in je leven. Boudry deed dat trouwens ook elke keer. Een bezoek aan een osteopaat is dus misschien niet voor iedereen weggelegd, in die zin dat niet iedereen tijd wil nemen om aan zijn gezondheid te werken. 
Ik zou zeggen dat het een magisch moment is, als beiden -client en hulpverlener- elkaar kunnen vinden. Gisteren ging ik er met Zonne heen. Dit omdat ik met mijn visite had aangegeven dat ze erg vermoeiend is voor mij en voor Koen. 
Eigenlijk was het opnieuw een heel fijn bezoek. Voor mij en voor onze dochter! Ze heeft zich vast en zeker geamuseerd en heeft dit niet aangevoeld als een onderzoek. Ze heeft nieuwe spelletjes ontdekt, gelachen, verkend en gegeten... Het rare van dat alles is dat de osteopate Marylin me in volle overtuiging zei dat Zonne een lange siësta zou nemen. Ze sliep van half één tot half zes. En dan heb ik ze nog wakker gemaakt. Vanacht sliep Zonne in één ruk door; gewoon klokje rond! Terwijl ze de vier nachten voordien amper een oog had dichtgedaan. 
De kunst is om een goede osteopaat te vinden. Eéntje die dus wat meer doet dan louter osteopatie. Eéntje die nog wat andere dingen heeft bijgestudeerd. Het prachtige aan deze mensen vind ik dat ze op een totaal andere manier het lichaam en de persoon voor zich benaderen. Waar een dokter kijkt naar de beperking en daarop veelal reageert met medicatie, werkt een osteopaat zeer holistisch. Deze luistert naar wat het lichaam nodig heeft en begint met de behandeling die het belangrijkste is. Zo waren Zonne en ik zeer gebaat met een cranio-sacrale behandeling. En concrete oefeningen om dingen wakker te maken in ons lijf. Dingen die vastzitten en blokkages veroorzaken. Op deze manier worden we bewust gemaakt van ons eigen huis, datgene we van in den beginne meedragen. Ook wordt je bewust gemaakt van het feit dat je zelf aan je gezondheid kan en moet werken. Eigenliefde is daarin een sleutel. Evenwicht vinden misschien wel een tweede. Een osteopaat heeft dus zelden de pretentie dat hij of zij het werk levert! Deze kijkt ruimer en weet dat ze enkel een schakel is die we nodig hebben in lastigere tijden. Geen autoriteir gedoe, wel gericht op autonomie van de persoon zelf... is dat niet mooi? 
Neen, bij deze weet ik het weer... als het even kan, geen gewone dokter voor mij, wel een osteopaat, dat vind ik een veel eerlijker evenwicht. Intuïtief voelt dit veel juister. Niet voor mijn portefeuille, die moet steeds 60 euro neerleggen voor een consult van één uur. Daartegenover kost een dokter je een goede twintig euro voor twee uur...Van die twee uur zit je echter één uur en drie kwartier in de wachtzaal bij zuchtende, puffende en verveeld voor zich uitkijkende mensen...los van de medicatie die je je misschien nog moet aanschaffen...
Allé, bonne journée et grandes bisous à tous! Katrien

1 opmerking:

  1. Misschien is zo'n osteopaat voor mij ook beter dan mijn huidige medicatie. Groetjes, nonkel Herman

    BeantwoordenVerwijderen