woensdag 10 oktober 2012

MEDIACHITIS


Het lijkt wel alsof België al een eeuwigheid achter ons ligt. 
Het politieke gekibbel. De dichtgeslibde autowegen. De grijze lucht. De zuurkijkende bevolking. De luchtpollutie. Het volgebouwde universum. De sociale druk. De allesbepalende media.
Ook hier in Frankrijk bepaalt de media natuurlijk voor het grootste stuk hoe de bevolking zich voelt. Ook hier wordt je om de oren geslagen met eurocrisissen, oorlogen en opwarmingen van Aardes allerhande.
Het grootste verschil is echter dat wij, sinds we in de prachtige Dordogne wonen, een mediastop hebben ingevoerd. Geen nieuws. Geen sociale media. Geen kranten. En geloof me vrij. Het lijkt als leven in een andere dimensie. U zou het ook eens moeten proberen.
Je geniet van je dagelijkse bezigheden.Van de natuur. Van lekker eten. Van de stilte. Van een knapperend haardvuur. Van elkaar.
Je ziel komt tot rust. Je wordt niet langer beneveld door onheilsberichten die zich opslaan in je onbewuste. Je kruipt ‘s avonds in bed met een grotere innerlijke rust. En je ontwaakt ‘s morgens als het ware met een glimlach op je gezicht van hier tot in Timboektoe. Toch alvast de buitenwijken. Je hebt gedroomd van overvloed. Van liefde. Van geluk. Van onbeperkte mogelijkheden en krankzinnige avonturen.
Is alles hier in la douce France dan misschien rozengeur en maneschijn? Natuurlijk niet. Maar doordat je niet alle problemen van de gehele planeet op je schouders moet torsen lukt het je beter om om te gaan met die van jezelf. “Problemen” die, als je ze wat beter bekijkt, eigenlijk helemaal geen problemen blijken te zijn. Eerder uitdagingen. We hebben een dak boven ons hoofd. We hebben elke dag meer dan genoeg te eten. We hebben gratis blauwe lucht. En we hebben elkaar.
Het zal u wellicht niet storen als ik afsluit met een simpele maar welgemeende MERCI.
Heeft de media u ook in zijn macht?
Droomt u ‘s nachts ook zo zacht?
En gelooft u de uitspraak “Wat we zijn is wat we ooit hebben gedacht?”
Vragen die smeken om een antwoord. Misschien wel in een alles-onthullende nieuwe aflevering van les deux fromages en France.
Van uw correspondent ter plaatse.
A+

Geen opmerkingen:

Een reactie posten