maandag 8 oktober 2012

GAVAUDUN


Heb je ook ooit wel eens het gevoel dat je, als je voor het eerst ergens komt, je er al eens eerder bent geweest? Dat alles zo vertrouwd lijkt? Dat het voelt als thuiskomen? 
Of heb je een land in gedachten waar je je tot aangetrokken voelt, waar je absoluut eens heen wilt, no matter what? Terwijl je er nog nooit één voet hebt gezet? 
Of misschien is er wel een plaats waar je telkens weer uitkomt, er naartoe gedreven door een onzichtbare kracht. En als dat zo is, heb je jezelf dan al eens afgevraagd hoe dat eigenlijk komt?
Ik vind het voor mezelf bijvoorbeeld behoorlijk opmerkelijk dat we binnen enkele maanden in Gavaudun gaan wonen. Tien jaar geleden verzeilde ik er voor het eerst, als het ware op zoek naar mezelf. En voor mij was het als een soort ontwaken na een winterslaap van drieëndertig jaar. Ik ging er nog twee maal heen en toen werd het dorpje uit de Lot-et-Garonne als het ware van mijn harde schijf gewist. 
Tot we vorig jaar door Frankrijk toerden, op zoek naar onze nieuwe stek. Ergens tussen de Pyreneeën, waar we vandaan kwamen, en de Dordogne, waar we heen gingen, schoot de naam plots weer door mijn gedachten. Komende vanuit het niets. Waar alles zijn oorsprong vind.
Toen we op de kaart keken bleken we er slechts een kippeneinde vandaan te zitten. We reden er heen en ik voel nog altijd de opwinding die ik toen voelde, toen we er daadwerkelijk aankwamen. 
We gingen er op de koffie bij Ria en Gilbert, een Belgisch koppel die zich er jaren geleden vestigde, en vertelden hen over onze plannen om ons in La douce France te vestigen. Het werd uiteindelijk het pittoreske Saint-Meard-de-Drône. 
Maar het universum heeft zo zijn eigen willetje. Of noemt u het liever toeval dat wij, nauwelijks anderhalf jaar later, beheerder worden van een groot vakantiedomein in Gavaudun en zo goed als buren worden van Ria en Gilbert? En er beginnen aan een nieuw avontuur?
Ik ben alvast razend benieuwd wat ik er zal ontdekken over één van mijn vorige levens.
Gelooft u ook in een leven na de dood?
Vindt u uw partner ook zo’n lekkere stoot?
En hoe zat dat nu ook alweer met Piet Hein en de zilvervloot?
Voor meer wereldschokkende onthullingen en andere onzin verwijs ik u graag door naar een gloedje-nieuwe aflevering van les deux fromages en France.
Van uw correspondent ter plaatse.
A+

1 opmerking:

  1. Hallo Katrien en Koen,wat een fijne schrijfstijl heb jij!!Wij zijn ook belgen en wonen nu 9 jaar in de Lot et garonne!Wij zijn hier komen wonen na 9 jaar Scotland en kennen zeker dat gevoel je hierboven beschrijft van ergens"Thuiskomen"!Dat gevoel hadden wij enorm toen we in Scotland op onze plek aankwamen!Dit is ons adres waar wij wonen tot nu www.petit-paradise.com .Op facebook kan je me ook vinden onder de naam Chris De Decker-Hooghe !Lieve groet Chris

    BeantwoordenVerwijderen