maandag 25 juni 2012

DRIEËNDERTIG


De voorbije vierentwintig uur zijn honderdvijftig planten en diersoorten uitgestorven. Zes miljoen liter vervuilde stoffen zijn in onze rivieren gesijpeld. Tweehonderd vierkante kilometer bos ging tegen de vlakte. En met zijn allen gooiden we zomaar even acht miljoen stukken afval in de zee. Terwijl u en ik dus wat in onze neus zaten te peuteren, onze teennagels aan het afbijten waren of ons gewoon op een andere manier nuttig bezighielden werd de aarde alweer een stuk meer naar de verdoemenis geholpen. En maak je geen illusies. Deze aantallen werden niet voor het begin van de zomer te vieren even bereikt. Morgen op dit tijdstip kan ik u met dezelfde getallen rond de oren slaan. en de dag opnieuw evenzeer. 
Die cijfers zetten je wel even met beiden voeten op de grond. Maar eerlijk is eerlijk, met twee voeten op de grond kom je natuurlijk geen stap vooruit.
 en al dat afval heeft maar één grote oorzaak. De overconsumptie van onze maatschappij. Met geld dat we niet hebben, kopen we dingen die we niet nodig hebben om indruk te maken op mensen die we niet eens mogen. 
Katrien, mijn superknappe echtgenote die al Frans spreekt als een Congolees met dikke lippen, vindt dat ik te schoolmeester-achtig schrijf. En nogal vaak over het milieu en de natuur. Maar ik ben helemaal geen schoolmeester. Want een schoolmeester helpt je met het oplossen van problemen die je zonder hem helemaal niet had gehad.En dat kan je mij moeilijk verwijten. Zij vindt dat ik geen recht van spreken heb omdat ik zelf niet honderd procent vrij van zonden ben als het gaat over de vervuiling van de aarde. En daar heeft ze helemaal gelijk in, dat lekkere stuk. Maar mijn argument is dan dat geen enkele reporter vrij is van alle zonden. En dat die dus vanaf heden ook maar alles moeten doodzwijgen. En dat is dan weer een brug te ver. Maar anders is het wel een schatje, dat patatje. 
Waarom schrijf je tweeëntwintig met twee tweeën maar drieendertig niet met drie drieën?
Als vegetariërs zo van dieren houden, waarom eten ze dan al die beesten hun voedsel op?
En waarom moet je om een waarzegger te bezoeken in godsnaam een afspraak maken?
Vragen, vragen, vragen. Maar antwoorden? Misschien, in een volgende aflevering van les deux fromages en France. 
Van uw correspondent ter plaatse. A+

1 opmerking:

  1. Dag Koen,

    Voor mij hoef je uw schrijfstijl al zeker niet te veranderen. Er zit humor in en ernstige elementen en dat maakt uw stijl van schrijven heel goed. Je mag in mijn volgend leven zeker mijn schoolmeester zijn ! Uw belangstelling voor milieu en natuur siert u. Zoals ik al eerder geschreven heb, de mens gebruikt nee misbruikt onze planeet de aarde. Ieder modern mens heeft daar wel zijn deel in. De enigste die onze planeet 100% waard zijn, zijn de mensen die bijvoorbeeld in oerwouden leven. Zij leven als enigsten in harmonie met de natuur om hen heen. Zij maken op een verstandige manier gebruik van al wat moeder aarde hun bied om een gelukkig leven te kunnen leiden. Overcomsumptie is een probleem van de moderne wereld. Geld is een uitvinding van de mens en dat geld, maakt jammer genoeg buiten goed ook veel stuk. Er worden dagelijks moorden gepleegd voor dat geld. :-( Ruilhandel was vroeger zo slecht nog niet ! Weet je beste Koen, het milieu, de natuur om ons heen is belangrijk maar als enkeling kan je tegenover de massa niets aan het misbruik van onze aarde doen, veranderen. Iedereen moet zelf respect opbrengen voor het milieu en de natuur. Wij zijn dat ook verplicht tegenover al de toekomstige mensen ( en dieren en planten ) die eveneens recht hebben op onze planeet de aarde. Laat ons het nu houden op jullie prachtig dochtertje Zonne. Zij alleen al, is een goede reden om zorgzaam met onze aarde om te gaan. Beste Koen, blijf positief denken want u zelf, Katrien en Zonne zijn dat meer dan waard ! Verspil geen tijd, energie aan dingen die je niet kunt doen, veranderen maar besteed uw tijd en energie wel aan dingen waar je wel iets aan kan doen, veranderen. Gisteren was gisteren, vandaag is vandaag en morgen...... maken wij er weer het allerbeste van ! :-) Beste groetjes nog van schoolmeester nonkel Herman ! :-)

    BeantwoordenVerwijderen