dinsdag 1 mei 2012

HET GEHEIM VAN MIJN ZIEL


“Ben je nat tot op je onderbroek, dan is het einde meer dan zoek” of ook “Ben je nat tot op je boxershort, dan is er aan regen geen tekort”. Het zouden wijsheden kunnen zijn van mijn grootmoeder-zaliger. Maar dat zijn het niet. Ik heb ze net zelf verzonnen. Uit het leven gegrepen. Het regent hier nu al vijf weken ononderbroken. En zelfs voor mij is dat van het goede teveel. Ik heb zon nodig. En met mij mijn volledige gezinnetje. Al was het maar één straaltje. Zodat we weten dat ze ons niet is vergeten. Zelfs ons hout vertikt het om nog langer te fikken. 
Over het algemeen zijn wij mensen die proberen gelukkig te zijn zonder externe factoren, we proberen het geluk in onszelf te zoeken. Maar bij deze geven wij officiëel toe: we hebben gefaald. We hebben dringend nood aan zonnewarmte. We willen buiten kunnen zonder zwembandjes en duikbril. En ja, terwijl we toch bezig zijn met onze ziel op tafel te leggen, we zijn stik-jaloers als we zien dat het vandaag in Kortrijk tweeëntwintig graden was. Terwijl wij het moeten stellen met een povere elf. Ook het schrijven raakt in de vergeethoek, mijn pen weigert dienst bij dit kloteweer en mijn inspiratie zit met een zevendubbele depressie. Maar vooraleer u al een paar extra bedden opmaakt, verwacht ons niet terug, zo erg is het nu ook weer niet, vanaf morgen wordt de waterkraan hier dichtgedraaid en krijgen we zomerse temperaturen.
En laat me deze blog dan maar gebruiken om meteen alles van me af te schrijven.
Ik heb het er moeilijk mee dat we veel zogenaamde vrienden al maanden niet meer horen. Het voelt alsof het ons wordt kwalijk genomen dat wij een stap hebben durven zetten waar zij alleen maar van durven dromen. En dat is niet fijn. En dat zorgt ook voor kleine irritaties in mijn binnenwerk. Die zich ophopen en misschien wel tot ontploffing komen. Alhoewel ik extreem ongevaarlijk ben, ik ben geen taliban, ik heb zelfs geen baard. Maar het spreekwoord: “Uit het oog, uit het hart”, is hier niet uit de lucht gegrepen.
Langs de andere kant is het hartverwarmend dat mensen, waar we het helemaal niet van verwachten, ons leuke mails sturen en ons zo een hart onder de riem steken. 
Als u zich lid voelt van de eerste groep , doe er dan iets aan. Of niet. Het is een keuze. Behoort u eerder tot de tweede doelgroep, dan kunnen we jullie enkel al onze liefde sturen en bedanken voor de warmte. 
Verwaterde vriendschappen zijn als een cocon die is achtergelaten door een insect, of de afgestroopte huid van een slang. Je houd de overblijfselen in je hand, je legt ze eventueel onder de microscoop. Maar het blijven lege hulzen. En hoe je zo ook draait of keert, over het leven dat er ooit inzat en eruit is gekropen, leggen ze niets bloot. Je hebt er slechts het raden naar. En je kan uren zoeken naar het hoe en waarom. Maar het is als zoeken naar een speld in een hooiberg. Alleen weet je niet welke hooiberg. 
Een blog, anders dan anders, en dat mag ook wel eens. 
We lieten jullie kennismaken met onze mindere kantjes , misschien iets wat we allemaal eens meer moeten doen. Want In de aanvaarding van je zwaktes schuilt het geluk. 
Van u correspondent ter plaatse.
A+

1 opmerking:

  1. Dag Koen, Katrien en Zonne,

    Uit het oog uit het hart, dikwijls de harde realiteit maar mensen die wel aan jullie denken zowel in woorden als daden zijn daarom zo waardevoller en het daarom ook waard om uw vriendschap, uw avonturen in Frankrijk te delen. Maak je niet druk in de afhakers maar sluit en koester uw echte vrienden diep in uw hart. Laat die nep vrienden jullie droom een prachtig leven in Frankrijk niet vergallen. Weet je Koen, Katrien en Zonne, als ik ooit de moed, het lef heb om te verhuizen naar mijn geliefde dorpje in het Bretoense Arzal liggen jullie met jullie aan de basis van mijn beslissing, mijn droom. Ik geef het zeker niet op om mijn droom toch nog waar te maken en alstublieft blijf met u allen in uw eigen droom geloven. Ik heb het gevoel dat intussen in Saint meard de Dronne al verschillende mede dorpsbewoners jullie in hun hart hebben gesloten. Echte vriendschap is daar geen hol woord zoals hier in Vlaanderen. Daar nemen de mensen nog tijd voor elkaar en heeft het begrip " gemeenschap " nog veel betekenis. Ik ervaar dat ook als ik bij mijn mensen, vrienden in Arzal ben. Wat ik hier in Vlaanderen mis vind ik wel juist daar in Arzal. Hier lopen de mensen elkaar voorbij, daar wordt je nog aangesproken, hebben ze nog belangstelling voor uw persoon. Beste Koen, Katrien en Zonne, jullie zijn goed bezig ! Zeg maar dat die oude man, nonkel Herman, bijna ex cipier dat gezegd heeft ! Ik ga zeker mijn best doen om deel uit te maken van jullie echte vrienden ook al kennen wij elkaar nog niet zo lang. Indien het mag, maak ik na mijn vakantie in Arzal terug richting Vlaanderen ( 1 september tot ongeveer 15 oktober ) zeker een grote bocht om Saint Meard de Dronne al zeker drie leuke mensen terug te zien. Wat het weer bereft, hier is het ook niet al te best. Nu en dan wat zon om ons uit onze woningen te lokken om daarna door het toedoen van de regenmaker terug naar onze woningen te moeten vluchten. Het weer zit blijkbaar bij jullie in de Dordogne ook niet erg mee. Ik ben wel zeker op jaarbasis dan, dat de zon veel meer aanwezig zal zijn in de Dordogne dan in Vlaanderen dus niet triestig zijn he Koen, Katrien en Zonne want het gaat allemaal zeker goed komen ! Zo dat is het weer wat ik vertellen wou. Tot de volgende keer ! Nog veel zoenen ( op zijn Frans dan ) aan dat leuk Belgisch gezinnetje in Saint Meard de Dronne ! Ach ja, geef Zonne maar extra zoenen van mij ! :-)

    PS ! Al die flessen op jullie vensterbank, dat zijn volgens mij geen wijnflessen. Zijn jullie wel echt in Frankrijk of eerder in België ? :-)

    BeantwoordenVerwijderen