zondag 15 april 2012

2012


hebt u soms ook het gevoel dat het compleet uit de hand loopt met deze blauwe planeet? dat we met een rotvaart afstevenen op het “einde der tijden?”
kloppen de voorspellingen van de maya’s en vergaat onze planeet in een wolk van stof op 21 december 2012 ?
“hopelijk niet” hoor ik u al zeggen “want ik heb het eten voor twaalf man en een paardenkop reeds besteld voor kerstavond en zelfs al een voorschot betaald. en het was bijlange niet goedkoop want op het hoofdgerecht staan kolibrie-vleugeltjes op een bedje van truffel-marmelade. met als tussendoortje kamelekloten-kebab. op grootmoeders wijze.met kroketjes weliswaar.”
wie de voorspellingen van de maya’s een beetje beter bekijkt, weet dat we niet met man en muis zullen vergaan zoals de titanic een eeuw geleden.de zwarte dozen van de titanic zijn trouwens recent gevonden en geven toch wel een bijzondere kijk op de laatste minuten voor het schip kopje onder ging. enkele minuten na de crash op een ijsberg spreekt de kapitein de bemanning toe.”beste passagiers, we zijn lek geslagen en helaas helaas,driewerf helaas, er is geen redden meer aan, we hebben alles geprobeerd om het gat te dichten maar de tuttefrut laat nog altijd water door, probeer nog iets te maken van jullie laatste uren,en het was me een eer en genoegen jullie kapitein te zijn.”
gedurende enkele ogenblikken kan je een speld horen vallen in de dining-room tot plots een dame roept:”welke man wil mij nog eens echt een vrouw laten voelen ?”......................  opnieuw valt een doodse stilte in de eetzaal ................................................... tot plots een man recht springt, zijn hemd en broek uittrekt, en zegt;”hier,strijken.”
misschien, heel misschien, gebeuren er vanaf 21/12 wel mirakels. en raken we beetje per beetje van onze degout af die we nu met zijn allen voelen ten opzichte van banken, wereldleiders en de kerk.
neem nu de bankencrisis. om te beginnen is het woord al volledig misplaatst. want de banken zitten helemaal niet in een crisis. de crisis is voorbehouden voor wie er zijn geld heeft staan. als iedereen zijn geld zou afhalen zou dat probleem al van de baan zijn. mijn oma-zaliger zei altijd: “geld is niet belangrijk, zolang het er maar is”.wat een wijze vrouw was die marie-thèrése toch.
begraaf het desnoods in je tuin, het zal je meer opbrengen dan het nu doet. het enige wat het je eventueel zal kosten is de aankoop van een spade. 
“jaja”hoor ik u zeggen, “maar ik heb helemaal geen tuin”.
dan kan je natuurlijk nog aankloppen bij de buurman,niet alvorens eerst te hebben gecheckt of hij al dan niet bankier is.
”jaja” schreeuwt u het bijna uit, “maar ik heb helemaal geen buurman”. 
ok, dan kan je misschien overwegen om een huis met tuin te kopen.
”ja, maar”hoor ik u tot hier denken,”ik heb daar helemaal geen geld voor”.
dan vraag ik me af waar je in godsnaam zit over te zagen.
misschien worden er eind 2012 wel enkele gordijnen opzij geschoven waardoor we als mens meer inzichten krijgen over het hoe en waarom van dit bestaan,  waardoor we heel misschien weer wat dichter bij elkaar komen te staan , in plaats van steeds maar verder uit elkaar te drijven, gedreven door hebzucht en materialisme. 
wordt ongetwijfeld vervolgd.
iemand die ook héél wijs was maar waar ik het nog niet eerder heb over gehad is mijn grootvader-zaliger arthur. hij bracht een groot deel van zijn leven in congo door en op een dag,ik moet een jaar of vijftien zijn geweest en in één van zijn laatste levensjaren,riep hij me bij zich. “Koentje,” zei hij,en dat was helemaal niet vreemd,want in die tijd noemde iedereen me koentje omdat dat nu éénmaal de naam was die mijn vader in de zomer van 1969 in het stadhuis had opgegeven, “van wijven heb je mijns inziens wel kaas gegeten”, en gelijk had ie, “maar van drank heb je nog heel wat te leren!” Hij vervolgde:“Je moet altijd de alcohol drinken die wordt geproduceerd in de streek waar je woont of waar je doorheen loopt. Als je naar Cuba gaat, drink je Rum en in Joegoslavië,” want inderdaad, in die tijd was Joegoslavië nog gewoon een land als dertien in een dozijn, “daar drink je Sljivovitch, in Mexico ga je voor Tequila en passeer je door athene,dan ga je je te buiten aan ouzo.in plopsaland kies je dan weer voor fristi!” “Als je dat doet, krijg je nooit een kater. Er zitten generaties wijsheid in die dranken, generaties van ondervinding hoe een lichaam zich gedraagt in dat klimaat en hoe het reageert op de bodem en het water.” een wijs man zowaar, pepe arthur.
hebt u al de foto’s bekeken aan mijn linkerzijde?
bent u het nog niet moe?
en geeft wereldploegske kv-kortrijk straks voetballes aan standard ?
mis het vooral niet, in een volgende aflevering van les deux fromages en france. van uw correspondent ter plaatse.
a+

2 opmerkingen:

 1. Mooi en realistisch opgesteld,Koen. De vraag is: waarom zitten we in Godsnaam enkel erover te praten en doen we niks??? Waarom zijn er zo weinig mensen ervan bewust? 'Occupy Wall Street' was geen slecht 'movement', gewoon ze waren met te weinig en ze wisten niet goed wat ze wilden...
  Hoelang gaan we erover praten en niks doen?
  Ik geef toe, je moet bij jezelf beginnen...ik word bewuster met de dag....en het liefst zou ik al die 'vetzakken' door de kop schieten...maar, als ik niet goed oplet, beland ik in de gevangenis, en ik ben bang...
  Misschien is ons doel zoveel mogelijk mensen bewust maken van het feit dat ze moeten stoppen met consumeren en meer 'consu-leven', dan kunnen de multinationals niets, noppes, nada, rien du tout, nimic meer verkopen...en al de parasieten van de maatschappij en kogel door de kop jagen...dat het gedaan is voor altijd en voorgoed!!

  Fijn week-end nog en een Zalig Orthodox Pasen! vanuit Roemenië weliswaar...
  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. k wil me toch even distantiëren van bepaalde uitspraken die je doet.
   Er zijn door de geschiedenis tal van voorbeelden terug te vinden waaruit blijkt dat je onrecht of geweld niet oplost met geweld.Een brand bestrijdt je ook niet met vuur maar met water.
   Een consumptiemaatschappij waaraan pakweg 70 jaar is gebouwd bouw je niet af in 10 jaar. Net zoals bij slechte gewoontes kost het net zoveel tijd om iets weer af te leren.
   Je kan zeggen dat het de laatste 10 jaar alleen nog maar is verergerd en dat klopt. Maar ik keer terug naar mijn vuur, de hoogste vlammen zijn ook voor het laatst,daarna doven ze langzaam uit.
   Ik merk vooral dat er de laatste jaren héél wat op gang is gekomen als tegenreactie op de ongeoorloofde praktijken. En dat kan je alleen maar toejuichen. Occupy wall street was in mijn ogen een belangrijk signaal,en al waren ze dan misschien met te weinig, wees maar zeker dat zij met hun actie wellicht miljoenen mensen even de ogen hebben geopend en bewust hebben gemaakt van de situatie.Op hun beurt zullen die mensen volgende keer een iets betere actie opzetten waarmee ze nog meer mensen zullen aanzetten om anders te gaan leven.
   Voor elkeen die je een ‘kogel door de kop jaagt’ zoals jij het tot twee keer benoemt staan er vijf anderen klaar om hun plaats in te nemen.
   Alles begint met liefde....en stopt met haat.
   We zijn als volwassenen allemaal even schuldig aan de situatie waarin we nu zitten.
   Zoals je zegt, begin bij jezelf, verlos je van de negativiteit en ga anders leven.
   Ik ben de laatste om de eerste steen te gooien.
   Maar natuurlijk wens ik jullie ook nog een super-weekend toe vanuit het zonnige zuiden. Koen

   Verwijderen