maandag 3 december 2012

VEEL BAKPLEZIER


Mijn laatste dagen worden gevuld met Franse administratie uitzuiveren -en dus Franse woorden bijleren-, voor Zonne zorgen, het huishouden een beetje deftig bijhouden en koken. Of beter, bakken. Iets wat ik in het verleden niet echt de meest boeiende bezigheid vond in de keuken. Ik was zelden diegene die voor de desserten of voor gebak zorgde. Wel voor brood. Brood maken heb ik altijd fijn gevonden. Bovendien, in drukke tijden een heel goede meditatie voor mij. 
Toch, nu kan ik me ook vinden in het bakken van speculoos en taarten. De aanzet was dat Koen weer een mooi geschenk had gekregen op de markt. Zomaar. Voor niets. Twee kilo heerlijk krakende appels. Bovendien steunen onze Nederlandse buren Mieke en Frank ons en schenken al weken een overvloed aan noten. Zomaar. Voor niets. Ik bedacht mezelf dat het tijd werd om daar iets mee te doen. Ik ben me gaan ontfermen over gebak. Iets wat op kerstmarkten wel een geslaagde lekkernij kan zijn. Naast de kleurrijke producten die Koen reeds in zijn kraam uitstalt, natuurlijk. Het internet en onze buren op retraite helpen om de beste recepten te verzamelen. En ik breng alles samen in het gepaste vormpje. Zo leerde ik hier appel-notentaart maken. Aangezien een Marché de Noël steeds in het weekend plaatsvindt, ruikt het op die momenten in ons huisje dus erg zoet. De blog is voor mij en goede weg om deze heerlijkheid te delen met onze trouwe lezers. 
Recept voor appel-notentaart. 
De basis is een kruimeldeeg. Voor het deeg neem je125 gram boter, 90 gram suiker en een half zakje vanillesuiker, een snuifje zout, 1 groot ei en 250 gram gezeefde bloem. In deze volgorde meng en mix je alles goed door elkaar. Laat het deeg vervolgens minstens een uur rusten. Strooi daarna wat bloem op je aanrecht en neem wat in je handen. Kneed het deeg nogmaals goed en je zal voelen dat het een aangenaam bewerkbare deeg is.
Rol je deeg uit en bak hem blind op 190°, ongeveer 20 minuten. Hij mag lichtjes bruin gekleurd zijn.
Voor de vulling neem je drie à vier appels -naargelang hoe stevig je je taart wenst te vullen neem je meer of minder- en 250 gram gekarameliseerde walnoten. Je gepelde noten zijn dus eventjes gewikkeld in een klein beetje water + opgeloste suiker en een snuifje kaneel. 
Je kan starten om je deeg te vullen: een laagje appels die je mooi rond schikt. En vervolgens een ruime hoeveelheid gekarameliseerde noten. Zorg voor een goed evenwicht. Tot slot overgiet je alles met een mengeling van 200 ml. room, 3 à 4 eitjes en een beetje suiker. Daarna: bakken maar! 45 minuten in een over van 190°C. 
Het resultaat is een heerlijk gebak met artisanale en Franse allures. Je kan hiermee ongeveer tien gasten bedienen! Bon appétit! 
Groetjes, Katrien

2 opmerkingen:

  1. Dag allemaal ! Nog eens een poging doen om een opmerking te plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi Koen, Katrien en Zonne ! Blijkbaar kan ik terug op jullie blogs reageren. Ik heb jullie uit mijn favorieten verwijderd en vervolgens met Google terug jullie site opgezocht en aangeklikt. Dan een poging gedaan en ja, het is gelukt ! Nu nog even jullie terug onder mijn favorieten plaatsen en dan maar hopen dat er geen problemen meer optreden. :-) Vandaag bij mij in de gemeenschappelijk hal-inkom de kerstboom opgesteld en.... de lichtjes doen het ook nog allemaal ! Ik zag buiten aan de inkomdeur een mooie kerstkrans hangen en ja, ik kan dan toch niet achter blijven he ! Ik vermoed dat mijn Roemeense buren ( Ook een jong en fantastisch echtpaar zoals jullie ) die nu in jullie voormalig appartement wonen het initiatief genomen hebben en daar ben ik blij mee. Aan die appel-notentaart ga ik mij toch maar niet aan wagen want dat gaat beslist op een ramp uitdraaien. Ik koken en bakken passen echt niet bij elkaar. :-) Tot de volgende keer ! Nonkel Herman :-)

    BeantwoordenVerwijderen